top of page
_MG_6592.jpg

ARHITECTURÄ‚ RURALÄ‚

Construcții tradiționale - cerințe actuale

Arhitectura tradițională era una dintre elementele caracteristice Transilvaniei. Existau cunoștințele necesare pentru construirea locuințelor și a anexelor gospodărești. Aceste construcții erau deci manufacturale, simple, practice, estetice. La ora actuală ,aceste valori sunt pe cale de dispariție, din cauza modernizărilor.

​

Din această cauză, directorul asociaÈ›iei Agri-Cultura-Natura Transylvaniae a început  în 2006 programul de păstrare a peisajului satului. IniÈ›ial, proiectul a fost derulat de asociaÈ›ia Pogány-havas, apoi a devenit proiect judeÈ›ean, având impact naÈ›ional prin proiectul LEADER.

​

Programul a avut două efecte secundare.  În colaborare cu asociaÈ›ia OrszágépítÅ‘ Kós Károly Egyesülés s-au înfiinÈ›at două publicaÈ›ii, conÈ›inând proiecte de construcÈ›ii, care unifică valorile tradiÈ›ionale cu aÈ™teptările moderne.

 

O parte a acestor proiecte se pot accesa aici.

​

O altă publicație ajută pe cei care vor să valorifică șurile cu scopuri non-agricole.

Acest lucru este necesar, fiindcă mulÈ›i gospodari, nefiind conÈ™tienÈ›i de valoarea construcÈ›iilor, le demolează , le vând în străinătate, sau le folosesc ca lemn de foc.

​

Din anul 2019 ne ocupăm È™i de valorificarea anexelor gospodăreÈ™ti tradiÈ›ionale cu scopuri agricole, dat fiind faptul, că o intreprindere agricolă mică poate fi rentabilă lucrând cu 10 vaci de lapte. Aceast numărde animale poate fi È›inut în È™urile tradiÈ›ionale, dacă se reorganizează construcÈ›ia în mod optim. PuteÈ›i găsi informaÈ›ii pe acestă temă, accesând conferinÈ›a noastră Nouă Arhitectură agricolă .

​

În site-ul următor puteÈ›i descărca publicaÈ›ia: Refolosirea È™urilor, unde este prezentată amănunÈ›it È™ura din imagine.

bottom of page