top of page
adamgyula_20.jpg

INFO - AGRICULTORI

Informații utile pentru agricultori

În acest sens, împărtășim informații despre informații actualizate despre subvenții, reglementări și multe altele.

Anchor 4

Preparat delicios din cartofi

Deși regiunea Ciucului a fost considerat zona agricolă a cartofului de zeci de ani, până în anii 2000 pretenția populației de cartofi de consum s-a deteriorat considerabil. Am fost în mare parte cu el ca și cu vinul, că era roșu și alb, dar credința că  cartoful cu interior galben este mai ales pentru mâncare, în timp ce cartoful cu carne albă poate fi folosit pentru mese, m-a lovit în cap. Din ce în ce mai multe restaurante și-au pus votul pe cartofi prăjiți congelați, așa că nimic nu i-a determinat pe producătorii locali să ofere spre vânzare soiuri care se comportă diferit în ceea ce privește tehnologia bucătăriei, remarcându-și specificul culinar. Pe lângă culoarea, textura și gustul cartofilor, cel mai important lucru este modul în care se comportă atunci când sunt expuși la prăjire. În acest sens, există două grupe principale de cartofi: făină și jeleu. În ceea ce privește procedurile de bucătărie, nu este întâmplător cât de mult lichid de gătit este reținut sau absorbit de diferitele soiuri. În Occident mai devreme, iar la noi mai puțin de 10 ani a devenit o practică să clasificăm soiurile de cartofi în categoriile A, B și C. În conformitate cu aceasta, A este folosit pentru a desemna soiurile care sunt apreciate pentru salate. Grupa B include soiurile „bun pentru aproape orice”. Nu se desface, dar are o textură granuloasă. Pe lângă anumite procese, este potrivit și pentru prepararea piureului de cartofi. Categoria C include soiuri care tolerează coacerea la temperaturi ridicate. Este recomandat pentru cartofi prajiti si cartofi copti, dar unii il folosesc și pentru piureul de cartofi.

Inițiativa Asociației Agri-Cultura-Natura Transylvaniae, care a avut loc anul acesta cu implicarea a patru fermieri ecologici, este inedită. Márton Szakács din Lăzarea, Imre Fazakas din Mădăraș Ciuc, Tibor Farkas din Lunca de Sus și László Mogyorós din Ciumani s-au angajat să cultive soiuri de cartofi de masă în mod experimental în condiții ecologice. Asociația a derulat proiectul pe cont propriu, astfel încât cartofii de sămânță au fost procurați de către fermieri pe cheltuiala lor, iar asociația a contactat institutele de cercetare, a selectat soiul, a coordonat experimentul la cele patru locații și a evaluat rezultatele a declarat Gergely Rodics, președintele asociației. Din cele 12 soiuri de cartofi, opt au venit din Ungaria, datorită cooperării cu crescătorii și institutele experimentale. La eveniment, László Mogyorós, expertul consultant al asociației, a prezentat detaliile și rezultatele experimentului. Personalul asociației  oferă cu plăcere informații celor interesați. Experimentul va face, de asemenea, subiectul unui film de scurt metraj disponibil public pentru a informa fermierii interesați despre rezultate. Ca moment final a proiectului, la sfârșitul lunii octombrie a avut loc o evaluare de degustare. La eveniment, echipa Székely Konyha és Kert a fost rugată să gătească câte o mâncare din patru soiuri diferite de cartofi. Evaluarea proiectului a fost finalizată de Asociația Agri-Cultura-Natura Transylvaniae prin degustarea cartofului cultivat experimental. La evenimentul au participat aproximativ 30 de persoane, care au evaluat cele 12 soiuri cu ocazia unui test orb. Cartofii gătiți în coajă și apă sărată au fost serviți spre degustare, iar participanții au evaluat gustul, textura și aroma. În ceea ce privește calitățile culinare deosebite ale soiurilor A, B și C, este interesant de menționat că soiul Sarpo Mira, care se află pe ultimul loc în rezultatele degustării de cartofi fierți, a fost transformat într-un cartof pai de primă clasă. 

Anchor 1

Agroecologia

Cooperare internaționale pentru educația agriculturii sustenabile

 

                                                          

Asociația noastră este partener într-un proiect numit trAEce in cadrul Erasmus+, finanțat de UE, împreună cu alte șase parteneri din cinci țări, scopul proiectului fiind realizarea unei materie didactică. Organizațiile partenere sunt: Fundația Diverzitas din Gödöllő (lead partner din Ungaria), Centrul Național de Cercetare și Inovare Agronomică din Ungaria, Univeristatea Boemia de sud (Boemia), Grand Farm, fermă de cercetare și inovare (Austria), o ONG din Portugalia: GAIA - Grupo de Acção e Intervenção Ambientalspecializată și Asociația Agri-Cultura Natura Transylvaniae. Pagina web proiectului: https://traece.eu/

 

Tema materiei didactice este agroecologia: Practică agricolă într-un mod ecologic. Săptămâna trecută, între 8 și 10 ianuarie 2020 s-a desfășurat prima întâlnire cu partenerii, în localitatea Gödöllő, Ungaria, unde au participat colegii asociației noastre, Rodics Gergely, Farkas Tibor și Mogyorós László. În cursul celor trei zile ne-am cunoscut cu „noile colegi”, am început munca comună, munca cu care vom preocupa în ultimele trei ani. În ultima zi am vizitat ferma ecologică a lui Mathew Hayes, numit „Zsámboki Biokert”.

În urma proiectului se va elabora o materie didactică, cu ajutorul căreia vom putea ajuta fermierii în menținerea valorii extraordinare naturală, ce ne-a rămas în urma gospodăririi strămoșilor noștri, și ceea ce devine din ce în ce mai apreciată în era schimbărilor climatice și a speciilor pe cale de dispariție.

Anchor 3

Noua arhitectură agricolă

Prezentările despre ,,Noua arhitectură agricolă" găsiți mai jos în limba maghiară.

Bányász József - Korszerű mezőgazdasági életterek építése a szerves hagyomány, az állatjólét, a környezetvédelem, a gazdaságosság, a modernitás… feszültségében

Mogyorós László - Van-e jövője a kis családi gazdaságoknak Székelyföldön?

Egyesületünk szaktanácsadója 3 különböző méretű szarvasmarha tartó gazdaság működését és gazdaságosságát hasonlítja össze, azzal a konklúzióval, hogy akár egy 5 tehenes gazdaság is képes lehet eltartani egy családot.

Farkas Tibor - Munkafolyamatok a gazdaságban

Egyesületünk szaktanácsadója előadásában összehasonlítja a székelyföldi hagyományos kisgazdaságok és egy modern bajor tejtermelő gazdaság munkaigényét, majd alaprajzi javaslatokat mutat be arra, hogyan lehet kis befektetéssel átalakítani meglévő csűrjeinket 6-12 (tejelő vagy hízó) szarvasmarha számára.

Köllő Miklós - Nagy léptékű épületek problematikája a székely kultúrtájban

A Larix stúdió építésze azt mutatja be, hogyan lehet a nagy méretű istállóépületeket olyan módon megépíteni, hogy azok házilag karbantarthatók legyenek, és ne váljanak éktelenkedő sebekké Székelyföld átalakuló faluképében és tájaiban.

Bálint György Szabolcs - Innovatív hagyomány

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdásza bemutat néhány olyan kis léptékű, konténerekben kialakított élelmiszer-feldolgozót, amely akár egy családi gazdaságban is létesíthető. A belső kialakítás mellett figyelmet fordít arra, hogyan lehet a faluképtől idegen konténereket egyszerű megoldásokkal "falukép-baráttá" tenni.

Dr. Püsök László - Állategészségügyi szabályzók a farmlétesítésre, istállóépítésekre vonatkozóan

A Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) nyugalmazott igazgatóhelyettese részletesen bemutatja, milyen előírásoknak kell megfelelnie egy szarvasmarhatartó istállónak. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha az építtető előre egyeztet a tervekről hatósággal, akkor a kész beruházás biztosan megkapja a szükséges engedélyeket.

Gergely Attila - Mezőgazdasági épületek tervezési és engedélyezési folyamata 

A Vallum építésziroda építésze bemutatja, milyen hatósági és tervezési folyamaton kell végigmennie annak, aki egy új istálló létesítését tervezi.

b_economic_epiteszet_ga-3.jpg.jpg
Anchor 2

Prezentarea programului de finanțare a Agenției Zonei Montane

Împreuna cu Direcția pentru Agricultură Harghita, la data de 20 septembrie 2019, asociația noastră a organizat o prezentare a posibilitățiilor de finanțare care vor fi implementate în zonele montane. În cadrul programului vor fi finanțate următoarele investiții: centre de colectare și/sau prelucrare al laptelui, unități de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor și/sau prelucrarea cărnii, stâne montane, centre de colectare spălare și prelucrare primară de lână și piei, centre de colectare și prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor si/sau a plantelor medicinale și aromatice din flora spontană și/sau de cultură, în zona montană. 

Ioan Cocârdean, reprezentant a Agenției Naționale a Zonei  Montane a prezentat detaliat programul, am aflat ca programul vor fi derulat în 2020, beneficiarii pot fi persoanele juridice ca  II, IF, PFA, SRL și cooperative agricole. 

Se instituie o schemă de finanțareprin care beneficiarii Programului primesc maximum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiției. Intensitatea sprijinului financiar poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale, cu condiția că ajutorul de stat maxim combinat să nu depășească 90 de puncte procentuale: 

         - tinerii fermieri

         - investiții în zone cu constrângeri naturale

         - cooperative agricole

Click aici pentru a citii articolul despre prezentare publicată de portalul MASZOL (lb maghiară)

Click aici pentru documentul de prezentare a programului

Rapoarte agroecologice de țări

2020

 

În cadrul proiectului nostru internațional de agroecologie, organizațiile membre au realizat cercetări în urma cărora au scris câte o vedere generală cu privire la situația agroecologiei în țările participante în proiect.

 

În studiul de mai jos puteți citi analizele de situație ale Austriei, Ungariei, Portugaliei, Cehiei șo României. Partea despre România începe la pagina 46.

Studiul este în limba engleză.

Agroökológia tanulmány.png
Agroökológia tanulmány
bottom of page