top of page
adamgyula_20.jpg

INFO - AGRICULTORI

Informații utile pentru agricultori

În acest sens, împărtășim informaÈ›ii despre informaÈ›ii actualizate despre subvenÈ›ii, reglementări È™i multe altele.

Anchor 4

Preparat delicios din cartofi

DeÈ™i regiunea Ciucului a fost considerat zona agricolă a cartofului de zeci de ani, până în anii 2000 pretenÈ›ia populaÈ›iei de cartofi de consum s-a deteriorat considerabil. Am fost în mare parte cu el ca È™i cu vinul, că era roÈ™u È™i alb, dar credinÈ›a că  cartoful cu interior galben este mai ales pentru mâncare, în timp ce cartoful cu carne albă poate fi folosit pentru mese, m-a lovit în cap. Din ce în ce mai multe restaurante È™i-au pus votul pe cartofi prăjiÈ›i congelaÈ›i, aÈ™a că nimic nu i-a determinat pe producătorii locali să ofere spre vânzare soiuri care se comportă diferit în ceea ce priveÈ™te tehnologia bucătăriei, remarcându-È™i specificul culinar. Pe lângă culoarea, textura È™i gustul cartofilor, cel mai important lucru este modul în care se comportă atunci când sunt expuÈ™i la prăjire. În acest sens, există două grupe principale de cartofi: făină È™i jeleu. În ceea ce priveÈ™te procedurile de bucătărie, nu este întâmplător cât de mult lichid de gătit este reÈ›inut sau absorbit de diferitele soiuri. În Occident mai devreme, iar la noi mai puÈ›in de 10 ani a devenit o practică să clasificăm soiurile de cartofi în categoriile A, B È™i C. În conformitate cu aceasta, A este folosit pentru a desemna soiurile care sunt apreciate pentru salate. Grupa B include soiurile „bun pentru aproape orice”. Nu se desface, dar are o textură granuloasă. Pe lângă anumite procese, este potrivit È™i pentru prepararea piureului de cartofi. Categoria C include soiuri care tolerează coacerea la temperaturi ridicate. Este recomandat pentru cartofi prajiti si cartofi copti, dar unii il folosesc È™i pentru piureul de cartofi.

IniÈ›iativa AsociaÈ›iei Agri-Cultura-Natura Transylvaniae, care a avut loc anul acesta cu implicarea a patru fermieri ecologici, este inedită. Márton Szakács din Lăzarea, Imre Fazakas din MădăraÈ™ Ciuc, Tibor Farkas din Lunca de Sus È™i László Mogyorós din Ciumani s-au angajat să cultive soiuri de cartofi de masă în mod experimental în condiÈ›ii ecologice. AsociaÈ›ia a derulat proiectul pe cont propriu, astfel încât cartofii de sămânță au fost procuraÈ›i de către fermieri pe cheltuiala lor, iar asociaÈ›ia a contactat institutele de cercetare, a selectat soiul, a coordonat experimentul la cele patru locaÈ›ii È™i a evaluat rezultatele a declarat Gergely Rodics, preÈ™edintele asociaÈ›iei. Din cele 12 soiuri de cartofi, opt au venit din Ungaria, datorită cooperării cu crescătorii È™i institutele experimentale. La eveniment, László Mogyorós, expertul consultant al asociaÈ›iei, a prezentat detaliile È™i rezultatele experimentului. Personalul asociaÈ›iei  oferă cu plăcere informaÈ›ii celor interesaÈ›i. Experimentul va face, de asemenea, subiectul unui film de scurt metraj disponibil public pentru a informa fermierii interesaÈ›i despre rezultate. Ca moment final a proiectului, la sfârÈ™itul lunii octombrie a avut loc o evaluare de degustare. La eveniment, echipa Székely Konyha és Kert a fost rugată să gătească câte o mâncare din patru soiuri diferite de cartofi. Evaluarea proiectului a fost finalizată de AsociaÈ›ia Agri-Cultura-Natura Transylvaniae prin degustarea cartofului cultivat experimental. La evenimentul au participat aproximativ 30 de persoane, care au evaluat cele 12 soiuri cu ocazia unui test orb. Cartofii gătiÈ›i în coajă È™i apă sărată au fost serviÈ›i spre degustare, iar participanÈ›ii au evaluat gustul, textura È™i aroma. În ceea ce priveÈ™te calitățile culinare deosebite ale soiurilor A, B È™i C, este interesant de menÈ›ionat că soiul Sarpo Mira, care se află pe ultimul loc în rezultatele degustării de cartofi fierÈ›i, a fost transformat într-un cartof pai de primă clasă. 

Anchor 1

Agroecologia

Cooperare internaționale pentru educația agriculturii sustenabile

 

                                                          

AsociaÈ›ia noastră este partener într-un proiect numit trAEce in cadrul Erasmus+, finanÈ›at de UE, împreună cu alte È™ase parteneri din cinci țări, scopul proiectului fiind realizarea unei materie didactică. OrganizaÈ›iile partenere sunt: FundaÈ›ia Diverzitas din GödöllÅ‘ (lead partner din Ungaria), Centrul NaÈ›ional de Cercetare È™i Inovare Agronomică din Ungaria, Univeristatea Boemia de sud (Boemia), Grand Farm, fermă de cercetare È™i inovare (Austria), o ONG din Portugalia: GAIA - Grupo de Acção e Intervenção Ambientalspecializată È™i AsociaÈ›ia Agri-Cultura Natura Transylvaniae. Pagina web proiectului: https://traece.eu/

 

Tema materiei didactice este agroecologia: Practică agricolă într-un mod ecologic. Săptămâna trecută, între 8 È™i 10 ianuarie 2020 s-a desfășurat prima întâlnire cu partenerii, în localitatea GödöllÅ‘, Ungaria, unde au participat colegii asociaÈ›iei noastre, Rodics Gergely, Farkas Tibor È™i Mogyorós László. În cursul celor trei zile ne-am cunoscut cu „noile colegi”, am început munca comună, munca cu care vom preocupa în ultimele trei ani. În ultima zi am vizitat ferma ecologică a lui Mathew Hayes, numit „Zsámboki Biokert”.

​

În urma proiectului se va elabora o materie didactică, cu ajutorul căreia vom putea ajuta fermierii în menÈ›inerea valorii extraordinare naturală, ce ne-a rămas în urma gospodăririi strămoÈ™ilor noÈ™tri, È™i ceea ce devine din ce în ce mai apreciată în era schimbărilor climatice È™i a speciilor pe cale de dispariÈ›ie.

​

Anchor 3

Noua arhitectură agricolă

Prezentările despre ,,Noua arhitectură agricolă" găsiÈ›i mai jos în limba maghiară.

​

Bányász József - Korszerű mezÅ‘gazdasági életterek építése a szerves hagyomány, az állatjólét, a környezetvédelem, a gazdaságosság, a modernitás… feszültségében

​

Mogyorós László - Van-e jövÅ‘je a kis családi gazdaságoknak Székelyföldön?

Egyesületünk szaktanácsadója 3 különbözÅ‘ méretű szarvasmarha tartó gazdaság működését és gazdaságosságát hasonlítja össze, azzal a konklúzióval, hogy akár egy 5 tehenes gazdaság is képes lehet eltartani egy családot.

​

Farkas Tibor - Munkafolyamatok a gazdaságban

Egyesületünk szaktanácsadója elÅ‘adásában összehasonlítja a székelyföldi hagyományos kisgazdaságok és egy modern bajor tejtermelÅ‘ gazdaság munkaigényét, majd alaprajzi javaslatokat mutat be arra, hogyan lehet kis befektetéssel átalakítani meglévÅ‘ csűrjeinket 6-12 (tejelÅ‘ vagy hízó) szarvasmarha számára.

​

KöllÅ‘ Miklós - Nagy léptékű épületek problematikája a székely kultúrtájban

A Larix stúdió építésze azt mutatja be, hogyan lehet a nagy méretű istállóépületeket olyan módon megépíteni, hogy azok házilag karbantarthatók legyenek, és ne váljanak éktelenkedÅ‘ sebekké Székelyföld átalakuló faluképében és tájaiban.

​

Bálint György Szabolcs - Innovatív hagyomány

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdásza bemutat néhány olyan kis léptékű, konténerekben kialakított élelmiszer-feldolgozót, amely akár egy családi gazdaságban is létesíthetÅ‘. A belsÅ‘ kialakítás mellett figyelmet fordít arra, hogyan lehet a faluképtÅ‘l idegen konténereket egyszerű megoldásokkal "falukép-baráttá" tenni.

​

Dr. Püsök László - Állategészségügyi szabályzók a farmlétesítésre, istállóépítésekre vonatkozóan

A Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) nyugalmazott igazgatóhelyettese részletesen bemutatja, milyen elÅ‘írásoknak kell megfelelnie egy szarvasmarhatartó istállónak. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha az építtetÅ‘ elÅ‘re egyeztet a tervekrÅ‘l hatósággal, akkor a kész beruházás biztosan megkapja a szükséges engedélyeket.

​

Gergely Attila - MezÅ‘gazdasági épületek tervezési és engedélyezési folyamata 

A Vallum építésziroda építésze bemutatja, milyen hatósági és tervezési folyamaton kell végigmennie annak, aki egy új istálló létesítését tervezi.

​

​

b_economic_epiteszet_ga-3.jpg.jpg
Anchor 2

Prezentarea programului de finanțare a Agenției Zonei Montane

Împreuna cu DirecÈ›ia pentru Agricultură Harghita, la data de 20 septembrie 2019, asociaÈ›ia noastră a organizat o prezentare a posibilitățiilor de finanÈ›are care vor fi implementate în zonele montane. În cadrul programului vor fi finanÈ›ate următoarele investiÈ›ii: centre de colectare È™i/sau prelucrare al laptelui, unități de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor È™i/sau prelucrarea cărnii, stâne montane, centre de colectare spălare È™i prelucrare primară de lână È™i piei, centre de colectare È™i prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor si/sau a plantelor medicinale È™i aromatice din flora spontană È™i/sau de cultură, în zona montană. 

Ioan Cocârdean, reprezentant a AgenÈ›iei NaÈ›ionale a Zonei  Montane a prezentat detaliat programul, am aflat ca programul vor fi derulat în 2020, beneficiarii pot fi persoanele juridice ca  II, IF, PFA, SRL È™i cooperative agricole. 

​

Se instituie o schemă de finanÈ›areprin care beneficiarii Programului primesc maximum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiÈ›iei. Intensitatea sprijinului financiar poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale, cu condiÈ›ia că ajutorul de stat maxim combinat să nu depășească 90 de puncte procentuale: 

         - tinerii fermieri

         - investiÈ›ii în zone cu constrângeri naturale

         - cooperative agricole

​

Click aici pentru a citii articolul despre prezentare publicată de portalul MASZOL (lb maghiară)

​​

Click aici pentru documentul de prezentare a programului

​

Rapoarte agroecologice de țări

2020

 

În cadrul proiectului nostru internaÈ›ional de agroecologie, organizaÈ›iile membre au realizat cercetări în urma cărora au scris câte o vedere generală cu privire la situaÈ›ia agroecologiei în țările participante în proiect.

 

În studiul de mai jos puteÈ›i citi analizele de situaÈ›ie ale Austriei, Ungariei, Portugaliei, Cehiei È™o României. Partea despre România începe la pagina 46.

​

Studiul este în limba engleză.

Agroökológia tanulmány.png
Agroökológia tanulmány
bottom of page