top of page
IMG_6166.jpg

ARBORI REMARCABILI

În protecția arborilor bătrâni și a pășunilor împădurite

O parte foarte semnificativă din copacii seculari și pășunile împădurite din Europa se găsesc în Transilvania. Aceste pășuni lemnoase sunt rezultatul mai multor secole de practică agricolă. Cele cu adevărat bătrâne se găsesc mai ales în Saxonia (în sudul Transilvaniei), în timp ce pășunile lemnoase mai tinere, dar mai folosite zilnic, se găsesc în Székelyföld. Pe lângă aceștia, există și copaci bătrâni foarte însemnati în alte părți ale României.

Păstrarea acestor arbori este responsabilitatea noastră specială, deoarece un copac vechi de 500-700 de ani nu poate fi înlocuit cu altul. În plus, valoarea ecologică și culturală a pășunilor împădurite este mult mai complexă decât aceasta, sub ambele aspecte putând fi acum numite o relicvă. Cu toate acestea, acești copaci sunt amenințați de împăduriri, folosirea necorespunzătoare a pășunilor, tăierea sau arderea. Dar folosirea acestor pășuni nu ar fi neeconomică nici astăzi. Pentru aceasta, ar trebui introdusă o practică de management conștientă care vizează păstrarea valorilor.

 

Cu toate acestea, creșterea gradului de conștientizare este o sarcină uriașă și ar fi necesară participarea multor, mulți oameni. De aceea am inventat ca persoanele sau grupurile private să poată adopta unul dintre acești copaci bătrâni (sau chiar pășuni împădurite), să le urmărească soarta și să conștientizeze comunitățile locale care îi folosesc asupra importanței și irepetabilității acestor arbori.

De asemenea, puteți contribui la obiectivele de mai sus înregistrându-vă pe site-ul separat al proiectului creat în acest scop și încărcând orice copaci vechi sau speciali pe care îi cunoașteți cu o fotografie și circumferință în baza noastră de date creată pe Google Maps.

 

Urmați exemplul Prințului Charles, care a înregistrat primul copac. Deveniți membru al comunității noastre în continuă expansiune! Aflați detaliile pe site-ul propriu al proiectului:

bottom of page