top of page
adamgyula_20.jpg

GAZDA-INFO

Hasznos információk gazdáknak

Az alábbiakban a gazdák számára fontos támogatási, jogszabályi, pályázati és egyéb anyagokat gyűjtünk össze és teszünk közzé.

Anchor 4

Legyen a pityóka hozzávaló

Bár évtizedek óta a burgonya hazájának tartják a Csíki-medencét, a 2000-es évekre meglehetősen elsilányult a jó étkezési burgonya iránti igényességünk. Többnyire úgy voltunk vele, mint a borral, hogy volt belőle piros és fehér, de felütötte fejét az a hiedelem is egyebek mellett, hogy a sárga belű többnyire takarmányozásra alkalmas, míg a fehér húsút lehet étkezésre használni.

Nem volt kereslet a jó étkezési burgonyára. Egyre több vendéglátós tette le a voksát fagyasztott sült krumpli mellett így semmi nem késztette arra a helyi termelőket, hogy a konyhatechnológiailag különbözőképpen viselkedő fajtákat külön kínálják eladásra, megjelölve azok kulináris sajátosságait.

A krumpli színe, textúrája és íze mellett legfontosabb, hogy miként viselkedik hő hatására. Ebben a tekintetben két főcsoportja van a krumpliknak: a lisztesre- illetve e ressre (keményre vagy zselésre) fővő változatok. Konyhai eljárások szempontjából az sem mellékes, hogy mennyi főzőfolyadékot tartanak vissza vagy szívnak magukba a különböző fajták.

Nyugaton korábban, nálunk fele bő tíz éve vált gyakorlattá – igaz csak szupermarketekben – hogy A, B illetve C kategóriákba sorolják a különböző fajtákat. Eszerint A-val a salátának alkalmas, kifejezetten keményre fővő fajtákat jelölik. A B csoporthoz a „majdnem mindenre jó” fajták tartoznak. Nem fő szét, de már szemcsés, omlós a textúrája. Bizonyos eljárások mellett alkalmas krumplipüré készítéséhez is. C kategóriába tartoznak a magas hőmérsékletű sütést jól tűrő fajták. Hasábburgonyának, kemencés burgonyának ajánlott, de van aki krumplipürének is kizárólag ezt használja.

Ennek fényében egyedülállónak mondható az Agri-Cultura-Natura Transylvaniae Egyesület kezdeményezése, melyet idén négy biogazda bevonásával bonyolítottak le. A csíklázárfalvi Szakács Márton, a madarasi Fazakas Imre, a gyimesfelsőloki Farkas Tibor és a gyergyócsomafalvi Mogyorós László arra vállalkoztak, hogy étkezési burgonyafajtákat termesztenek kísérleti jelleggel teljesen vegyszermentes termesztési körülmények között.

Az Egyesület önerőből bonyolította le a projektet oly módon, hogy a vetőburgonyát a gazdák az egyesület hozzájárulása mellett lényegében saját költségen szerezték be, az egyesület pedig a kutatóintézetekkel való kapcsolattartást, a fajtakiválasztást, a négy helyszínen zajló kísérlet összehangolását, majd az eredmények kiértékelését végezte – mondta el Rodics Gergely, az egyesület elnöke. A 12 burgonyafajtából nyolc fajta Magyarországról származott, a nemesítőkkel és kísérleti intézetekkel fennálló együttműködésüknek köszönhetően. Az eseményen Mogyorós László, az egyesület szaktanácsadója, bemutatta a kísérlet részleteit és az egyes fajták terméseredményeit. Az érdeklődőknek szívesen adnak felvilágosítást ezzel kapcsolatban az egyesület munkatársai. A kísérletből egy nyilvánosan elérhető rövidfilm is fog készülni azzal a céllal, hogy az érdeklődő gazdákat tájékoztassa az eredményekről.

A projekt záróakkordjaként október végén egy kóstolással egybekötött kiértékelést tartottak, ahol a Székely Konyha és Kert csapatát kérték fel arra, hogy négy burgonyafajtából egy-egy fogást főzzön. 

A projekt kiértékelését a kísérleti jelleggel termesztett pityókák kóstolásával tette teljessé az Agri-Cultura-Natura Transylvaniae Egyesület. A teljes mértékben nyilvános rendezvényre mintegy 30 érdeklődő jelentkezett, akik vakteszt során értékelték a különböző pityókákat.

Kóstolásra héjában, sós vízben főtt pityókát szolgáltak fel, az értékelési szempontok között pedig egyebek mellett különböző ízjegyeket, textúrát, illatot értékeltek a résztvevők.

 Az A, B és C típusú fajták sajátos kulináris adottságaival kapcsolatban érdekességként kiemelhető, hogy a főtt krumplik kóstolásának eredményeiben legutolsó helyre kerülő Sarpo Mira fajtából a rendezvény keretében első osztályú szalmakrumpli készült, mely sütve kiváló, ropogós kérget és ízletes, krémes belső állagot produkált a magas hőmérsékletű hőkezelésnél. 

Anchor 1

Agroökológia
Nemzetközi együttműködés a környezetbarát mezőgazdaság oktatásáért


projekt

Egyesületünk részese a trAEce elnevezésű, EU támogatásból megvalósuló Erasmus+ projektnek, amely során öt országból hat partnerrel közösen egy felnőttképzési tananyag összeállításán dolgozunk. A három éves projektben együttműködő partnerek a Gödöllői Diverzitás Alapítvány, a magyar Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, a Dél-Bohémiai Egyetem (České Budějovice, Csehország), a Bécs közelében működő Grand Farm: egy kutatási és oktatási célú mintafarm, továbbá a GAIA nevű, elsősorban hagyományos vetőmagokra specializálódott portugál civil szervezet és az Agri-Cultura-Natura Transylvaniae Egyesület. A projekt honlapja: https://traece.eu/

A tananyag témája az agroökológia: mezőgazdálkodás környetbarát módon. A projekt eredményeként egy olyan tananyag fog összeállni, aminek segítségével mélyebb betekintést tudunk adni a környékünk gazdái számára arról, hogyan lehet a mezőgazdaság modernizálódó körülményei között is fenntartani azt a rendkívüli természeti értéket, ami nagyapáink gazdálkodása révén ránk maradt, és ami a klímaváltozás és a fajok kipusztulásának korában nagyon felértékelődött.

 

2020. január 8-10 között került sor az első partnertalálkozóra Gödöllőn, amin részt vettek egyesületünk munkatársai, Rodics Gergely, Farkas Tibor és Mogyorós László. A három nap alatt összeismerkedtünk „új munkatársainkkal”, elkezdtük a közös munkát, amellyel a következő három évben fogunk foglalkozni. Elméleti alapokat fektettünk le, megbeszéltük az idei évben elvégzendő feladatokat és utolsó nap meglátogattuk Matthew Hayes Zsámboki Biokert nevű biogazdaságát.

Anchor 3

Új mezőgazdasági építészet

Az alábbi anyagok az "Új mezőgazdasági építészet Székelyföldön" című konferenciánkon elhangzott előadások diái. Az aláhúzott címekre kattintva a bemutató letölthető.

Bányász József - Korszerű mezőgazdasági életterek építése a szerves hagyomány, az állatjólét, a környezetvédelem, a gazdaságosság, a modernitás… feszültségében

Mogyorós László - Van-e jövője a kis családi gazdaságoknak Székelyföldön?

Egyesületünk szaktanácsadója 3 különböző méretű szarvasmarha tartó gazdaság működését és gazdaságosságát hasonlítja össze, azzal a konklúzióval, hogy akár egy 5 tehenes gazdaság is képes lehet eltartani egy családot.

Farkas Tibor - Munkafolyamatok a gazdaságban

Egyesületünk szaktanácsadója előadásában összehasonlítja a székelyföldi hagyományos kisgazdaságok és egy modern bajor tejtermelő gazdaság munkaigényét, majd alaprajzi javaslatokat mutat be arra, hogyan lehet kis befektetéssel átalakítani meglévő csűrjeinket 6-12 (tejelő vagy hízó) szarvasmarha számára.

Köllő Miklós - Nagy léptékű épületek problematikája a székely kultúrtájban

A Larix stúdió építésze azt mutatja be, hogyan lehet a nagy méretű istállóépületeket olyan módon megépíteni, hogy azok házilag karbantarthatók legyenek, és ne váljanak éktelenkedő sebekké Székelyföld átalakuló faluképében és tájaiban.

Bálint György Szabolcs - Innovatív hagyomány

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdásza bemutat néhány olyan kis léptékű, konténerekben kialakított élelmiszer-feldolgozót, amely akár egy családi gazdaságban is létesíthető. A belső kialakítás mellett figyelmet fordít arra, hogyan lehet a faluképtől idegen konténereket egyszerű megoldásokkal "falukép-baráttá" tenni.

Dr. Püsök László - Állategészségügyi szabályzók a farmlétesítésre, istállóépítésekre vonatkozóan

A Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) nyugalmazott igazgatóhelyettese részletesen bemutatja, milyen előírásoknak kell megfelelnie egy szarvasmarhatartó istállónak. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha az építtető előre egyeztet a tervekről hatósággal, akkor a kész beruházás biztosan megkapja a szükséges engedélyeket.

Gergely Attila - Mezőgazdasági épületek tervezési és engedélyezési folyamata 

A Vallum építésziroda építésze bemutatja, milyen hatósági és tervezési folyamaton kell végigmennie annak, aki egy új istálló létesítését tervezi.

b_gazdasagi_epiteszet_ga-3.jpg.jpg
Anchor 2

Tájékoztató a Hegyvidéki Ügynökség várható pályázatairól

Egyesületünk a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatósággal közösen szervezte meg 2019 szeptember 20. pénteken azt a tájékoztatót amely a várható hegyvidéki pályázati lehetőségeket mutatta be. A beruházási program keretében támogatásokat lehet majd lehívni az alábbi típusú fejlesztésekre: vágópont, kis húsfeldolgozó, gyapjúbegyűjtő és -feldolgozó, gyógy- és fűszernövény begyűjtő és feldolgozó, gyümölcs és gomba begyűjtő és feldolgozó, tejcsarnok, fejfeldolgozó, valamint hegyi esztena létesítése,

Ioan Cocârdean, a Hegyvidéki Ügynökség irodavezetője részletesen bemutatta a várható kiírásokat, megtudtuk, hogy a nagy valószínűséggel jövő évre várható pályázatokon jogi személyek vehetnek részt (II, IF, PFA, SRL, mezőgazdasági szövetkezetek).

A vissza nem térítendő támogatás aránya a beruházás értékének 40%- ától indul, de elérheti a 90%-ot - ebben az esetben 10%-os önrészt vállal a pályázó. A támogatás aránya akkor növekszik, ha : 

       - a pályázó fiatal gazda

       - a pályázat hátrányos adottságú településen valósul meg

       - ha a pályázó jogi forma mezőgazdasági szövetkezet

Ide kattintva megismerhetők a pályázati program további részletei.

Ide kattintva elolvasható a MASZOL beszámolója a rendezvényről.

Az agroökológia helyzete Romániában

TANULMÁNY

2020

 

Saját kutatásaink alapján készült összefoglaló az agroökológia romániai történetéről, jogszabályi környezetéről,  helyéről az oktatásban és a mezőgazdaság ágazati szerkezetében.

Agroökológia tanulmány.png
Agroökológia tanulmány
bottom of page