top of page
adamgyula_15_edited.jpg

A Gyimesvölgyi Bio Egyesület

A Gyimesvölgyi Bio Egyesület 2018-ban alakult azzal a céllal, hogy a gyimesi gazdáknak segítsen a bio minősítés megszerzésében és a minősített biotermelés szabályainak, módszereinek elsajátításában.

A gyimesi tájat a mai napig bio (azaz vegyszermentesen termelő) kisgazdaságok ezrei művelik, de ezt a minőséget a fogyasztók felé ma már tanúsítani kell. Az így keletkezett magas minőségű termékek eladásakor így a vásárló tudja, hogy tiszta élelmiszert vesz, amiért hajlandó a termelőnek egy magasabb árat fizetni.

A Gyimesvölgyi Bio Egyesületnek 2020 elején 140 tagja volt, amelyből 100-an már ebben az évben megkapták a biominősítést, a fennmaradó 40 pedig az úgynevezett átállási időszakban volt.

Az Agri-Cultura-Natura Egyesület 2018 vége óta segíti a Gyimesvölgyi Bio Egyesületet. Farkas Tibor, a Bio Egyesület megálmodója és motorja állandó munkatársunk, így a két szervezet működése szorosan összekapcsolódott. Munkatársaink munkaidejükben dolgoznak a Bio Egyesület céljaiért is: előadásokat tartunk a biotermelőknek és elvégezzük számukra a minősítés megszerzéséhez és fenntartásához szükséges jelentős adminisztratív papírmunkát.

Az egyesület tevékenységének köszönhetően a térség biogazdái várhatóan kétszeres árat fognak kapni 2021-től a megtermelt biominősített tejért. Ez pedig jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a térség fiatalabb gazdái is jövőt lássanak a gazdálkodásban. Ennek révén pedig hozzájárulunk ahhoz, hogy ne tűnjenek el azok a szénatermő gyepterületek, amelyek - kutatásokkal bizonyítottan - Európa legfajgazdagabb élőhelyei közé tartoznak.

bottom of page