top of page
IMG_6166.jpg

ROMÁNIA LEGSZEBB FÁI

Az öreg fák és fás legelők védelmében

Európa sokszáz éves fáinak és fás legelőinek egy igen jelentős része található Erdélyben. Ezek a fás legelők több évszázados gazdálkodási gyakorlat eredményei. Az igazán régiek nagyrészt Szászföldön (Dél-Erdélyben), míg a fiatalabb, ám inkább napi használatban lévő fás legelők Székelyföldön találhatók. Ezek mellett nagyon jelentős öreg fák találhatók Románia más részein is.

E fák megőrzése különleges felelősségünk, hisz egy 500-700 éves fa helyére nem lehet egy másik ilyet ültetni. Ráadásul a fás legelők ökológiai és kulturális értéke ennél sokkal összetettebb, mindkét szempontból ezek ma már reliktumnak nevezhetők. Azonban e fákat a beerdősülés, a helytelen legelőhasználat, a kivágás vagy leégetés veszélyezteti. Ám e legelők használata ma sem lenne gazdaságtalan. Ehhez tudatos, az értékeket megőrizni kívánó menedzsment gyakorlatot kellene bevezetni.

 

A tudatosítás azonban hatalmas munka, sok-sok ember részvétele volna szükséges. Ezért találtuk ki, hogy magánszemélyek vagy csoportok örökbe fogadhatnak egy-egy ilyen öreg fát (vagy akár fás legelőt), amelynek sorsát nyomon követik és tudatosítják az azt használó helyi közösségekben e fák fontosságát és megismételhetetlenségét.

A fenti célokhoz oly módon is hozzá lehet járulni, hogy regisztrál a projekt erre létrehozott, önálló honlapján és bármilyen Ön által ismert öreg vagy különleges fát fényképpel, körmérettel feltölt a Google-térképen létrehozott adatbázisunkba.

 

Kövesse Károly herceg példáját, aki az első fát regisztrálta. Legyen Ön is tagja egyre bővülő közösségünknek! Ismerje meg a részleteket a projekt saját honlapján:

bottom of page