top of page
_MG_6592.jpg

VIDÉKI ÉPÍTÉSZET

Hagyományos épületek - mai igényeknek

A hagyományos, paraszti építészet Erdély arculatának egyik legmeghatározóbb eleme - volt. A régi lakóházak és mezőgazdasági épületek felépítéséhez szükséges tudás megvolt egy faluközösségben, sokszor egy családon belül is. Így ezek az épületek "kézműves termékek" voltak, egyszerűség, praktikum, kiváló arányérzék és mértéktartó díszítések jellemezték. Mára ezek az épületek eltűnőben vannak, a lakóházak leginkább, de a családi gazdaságok megszűnése vagy modernizációja miatt a gazdasági épületek közül is egyre több tűnik el a faluképből.

Erre a helyzetre reagálva indította útjára az Agri-Cultura-Natura Egyesület igazgatója 2006-ban az úgynevezett "Faluképvédelmi programot". Ennek célja, hogy ​a falvak meglévő értékeit felmérje, azok védelmére javaslatot tegyen, ami a településrendezési tervekbe is bekerülhet. Az először a Pogány-havas Kistérségi Társulás keretében elindított tevékenység (ami Csíksomlyótól Gyimesbükkig kb. 30 falut érintett) később kiterjedt egész Hargita megyére, majd később a LEADER program révén országos hatása lett.

Két további hozadéka is volt a programnak. Az Országépítő Kós Károly Egyesüléssel együttműködésben elkészült két egymást követő kiadvány, amelyben olyan új épületek terveit mutatjuk be, amelyek a hagyományos építkezés erényeit emelik át mai igényeket is kielégítő lakóházakba.

 

E tervek egy része megtekinthető, ha IDE KATTINT.

A másik kiadvány pedig a hagyományos csűrök nem mezőgazdasági célú újrahasznosítását segítő útmutató. Ennek szükségességét az indokolta, hogy nagyon sok csűrtulajdonos nem is gondolt arra, hogy az épületnek milyen fontos faluképi, épített örökségi jelentősége van, és ahelyett, hogy új funkcióval töltötték volna meg, inkább eladták (többnyire külföldre) építőanyagnak vagy egyszerűen tűzifának.

Ezek mellett 2019 elejétől foglalkozunk a csűrök mezőgazdasági célú újrahasznosításával is. Ennek indoka, hogy sok esetben a gazdacsaládok meg tudnának élni úgy is, hogy a jelenlegi 2-3 helyett 10-15 tehenet tartanának. Ennyi állat még elhelyezhető egy hagyományos csűrben, ha annak használati módját teljesen újragondoljuk. Ehhez ad ötleteket az az előadási anyag, amely az "Új mezőgazdasági épületek" című konferenciánkon mutatott be  kollégánk. Ez az anyag IDE KATTINTVA letölthető.

Az alábbi gombra kattintva pedig a "Csűrjeink újrahasznosítása" című kiadványt tudja letölteni arról a honlapról, amely a képen is látható átalakított csűrt mutatja be részletesen.

bottom of page